Käsmus pühitseti Eesti esimene külakolumbaarium – Kirikufond
Käsmus pühitseti Eesti esimene külakolumbaarium

Käsmus pühitseti Eesti esimene külakolumbaarium

Kolmapäeval, 15. juunil viidi EELK peapiiskop Urmas Viilma juhtimisel läbi Käsmu kalmistu laienduse ja külakolumbaariumi pühitsemine. Kolmest moodulist koosnev urnimüür sisaldab 63 urnikambrit, mida kõik soovijad saavad edaspidi rentida.  

„Kalmistu laienduse ja kolumbaariumi rajamise vajadus tulenes asjaolust, et Käsmu küla on üks väheseid kasvavaid külasid Haljala vallas ja Käsmu kalmistul napib matmiskohti eriti külla elama asuvate uute perede jaoks. Käesoleva sajandi paarikümne aastaga on Käsmu sisse kirjutatud inimese arv kasvanud ca kolmandiku. Kui seni oli Käsmu kalmistu kohtade piiratuse tõttu võimalik Käsmu kalmistule matta vaid Käsmu elanikke ja Käsmu koguduse liikmeid, siis kalmistu laienduse ja kolumbaariumi kasutusevõtuga on võimalik rentida urnikambreid kõikidele soovijatele,“ selgitas Käsmu koguduse õpetaja Urmas Karileet.

Kalmistu laiendamise ja kolumbaariumi rajamine on seni maksma läinud ligi 77 000 eurot ning töid teostas Concrete Products OÜ. Kalmistu laiendus ja kolumbaarium valmisid Kirikufondi ehk EELK Toetusfondi, Haljala vallavalitsuse ja Käsmu koguduse toel, seejuures oli Kirikufondi panus tööde kogumaksumusest ligi 70 protsenti.

“Ei saa jätta nimetamata, et Kirikufondi teevad annetusi konkreetsed inimesed. Fondis on terve rida ettevõtjaid, kes sellesse oma toetuse toonud ja eks igaühele on lähedased oma piirkonna objektid. Hea meel on öelda suur tänu just siin Käsmu kirikuaias tänu ühele Kirikufondi suurannetajale Heiti Häälele,” avaldas pühitsemise läbi viinud EELK peapiiskop Urmas Viilma annetajatele tänu.

Käsmu kalmistu laiendamist ja kolumbaariumi rajamist on ette valmistatud alates 2014. aastast. Selle projekteeris arhitekt Tiina Tuulik ning laienduse I etapp valmis 1. juuniks 2022.