Ilmub Keila Mihkli kiriku postmark ja ümbrik – Kirikufond
Ilmub Keila Mihkli kiriku postmark ja ümbrik

Ilmub Keila Mihkli kiriku postmark ja ümbrik

Reedel, 17. septembril annab Eesti Post välja uue postmargi ja ümbriku, millel on kujutatud Keila Mihkli kirikut. Eestimaa kirikuid kujutavaid marke on välja antud juba alates 1993. aastast.

Omniva ja Kirikufondi koostöös valminud margi ja ümbriku on kujundanud kunstnik Riho Luuse. Uue margi trükiarv on 20 000 ning lisaks antakse välja 1000 esimese päeva ümbrikku, millest 800 on varustatud margi ja templiga. Postmark maksab 0,90€ ja sobib siseriiklikke lihtkirjade saatmiseks. Margi esimese päeva tempel on ilmumispäeval kasutusel Toompea postkontoris, lisaks on mark müügil ka Omniva e-poes. 

Keila Mihkli kiriku õpetaja Matthias Burghardti sõnul annab postmark hea võimaluse tutvustada kirikut laiemalt nii Eestis kui kogu maailmas. „Keila Mihkli kirik on Harjumaa kõige suurem kihelkonnakirik. Esimene kivist kirik ehitati siia, muinasaegsete kaubateede ristmikule, juba 13. sajandi lõpus. Ligi kakssada aastat hiljem valmis kiriku pikihoone oma praegusel kujul,“ rääkis Burghardt. „Tegeleme aktiivselt kiriku pärandi väärtustamise ja tutvustamisega. Hetkel remonditakse pikihoone katust, milleks on annetustena kogutud üle 30 000 euro. Margi ja ümbriku ilmumist tähistame 25. septembril kell 13 kirikus ühes palvuses Keila kihelkonnapäevade raames.“

Taasiseseisvunud Eestis anti kiriku motiiviga postmarke välja alates 1993. aastast üheksast margist koosneva jõulumarkide sarjana. Esimesteks olid kunstnik Henno Arraku puugravüürid, mis kujutasid Haapsalu Toom-Nigula kirikut ning Tallinna Toomkirikut. Järgnevatel aastatel ilmusid Ruhnu vana puukirikut, Urvaste kirikut, P. Martini kirikut Türil, Kaarli kirikut Tallinnas, Harju-Madise kirikut ning Pühavaimu kirikut Tallinnas kujutavad postmargid. Sari lõppes 1997. aastal Halliste Püha Anna kirikuga. 

„Jätkasime kirikumarkide välja andmist 2005. aastal ning alates sellest on ilmunud veel viisteist erinevaid Eestimaa pühakodasid kujutavat marki. Viimasena ilmus 2020. aastal Paldiski Nikolai kiriku postmark ning nüüd on järg Keila Mihkli kiriku käes,“ ütles Omniva erakliendi segmendi juht Sandra Krusel. 

Uue postmargi ja ümbriku väljaandmist toetab Kirikufond, mis aitab Eesti Evangeelsel Luterlikult Kirikul taastada ja hoida kunsti-, kultuuri- ja arhitektuuriväärtusi ning hingetoe jagamist kirikutes üle Eesti.